piątek, 10 lipca 2015

kokosowy ryż basmati z dżemem truskawkowym

 

Deser ten powstał ostatnio w ramach słodkiej kolacji. Pyszny na ciepło, ale na zimno może nawet lepszy? Spróbujcie sami. Zrobienie go jest banalnie proste bo robi się samo ;)

potrzebujemy:
puszka mleka kokosowego
pół kubka ryżu basmati
dwie garście truskawek
trochę cukru
laska wanilii (opcjonalnie)

Ryż zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu aż zmięknie - będzie to trwało dłużej niż na wodzie ale efekt smakowy jest tego warty ;) W razie potrzeby można dodać trochę wody.


Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i zasypujemy cukrem w rondelku. Gotujemy aż truskawki się rozpadną i dżem nieco zgęstnieje. Opcjonalnie można wrzucić do gotującego się dżemu laskę wanilii - wtedy przekrawamy ją na pół i wydobywamy nasiona - wszystko wrzucamy do truskawek.

Gotowy ryż przekładamy do miseczek i nakładamy nań dżem. Można dorzucić listki mięty - u nas mięta czekoladowa.
Można też schłodzić i zajadać na zimno. Mniam.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz