piątek, 10 stycznia 2014

Estoński Kringel

Najpyszniejszy cynamonowy wieniec, w dodatku całkiem zjawiskowy!
Skoro już zasiadłam, zostawiając dziatwę na pastwę własnych, zgubnych w skutkach, pomysłów; to wrzucam kolejny cynamonowy przepis.
Z góry przepraszam, że dopiero teraz, bo piekę go od dawna...odrazu przeproszę też za częstotliwość wrzucania tu nowych przepisów...ale mój syn najmłodszy jest najbardziej absorbujący z całej trójki..hm...w trakcie pisania poprzedniego posta dobrał się do pudełka z narzędziami męża, wylał niedojedzone płatki z mlekiem na krzesło i na siebie, jak poszłam po nowe spodnie to zrobił jeszcze na owo krzesło siku (trwa proces anty-pielucha); obecnie biega więc ubrany tylko w naszyjnik z Pippi...don't even ask. Chata leży pod stertą drewnianych puzzli, okruchów wczorajszego jedzenia i dzisiejszego już też..ledwo opieram się więc aktom szaleńczego uprzątnięcia tej zawieruchy (wszystko, tylko nie wizyta-niespodzianka mojego taty!!!) i piszę! A jak skończę to chyba upiekę Kingel :D

składniki : (źódło- kuchnia pełna smakow)
120 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru lub miodu
1 żółtko
30 g masła
szczypta soli
15 g drożdży
300 g mąki
Nadzienie:
80 g masła
4/3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
żółtko do posmarowania ciasta
 opcjonalnie - można dodać startą skórkę z pomarańczy

Dożdże, cukier i mleko łączymy i odstawiamy do wyrośnięcia, na 10 minut
Do zaczynu dodajemy żółtko i masło wcześniej roztopione, mieszamy;
mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mieszaninę  i wyrabiamy ciasto. Ostawiamy do wyrośnięcia na godzinę, przykryte folią. Po godzinę uderzamy pięścią w ciasto, aby opadło i znów odstawiamy na godzinę.

W międzyczasie łączymy cukier i cynamon.

Gotowe ciasto wyrabiamy chwilę, następnie wałkujemy placek o grubości ok 1cm.
Smaujemy masłem i posypujemy cukrem cynamonowym (jeśli lubimy, posypujemy otartą skórką pomarańczową). Zwijamy w rulon dość ciasno. Następnie przekrajamy rulon wzdłuż, zostawiając tylko górę nie rozciętą- następnie zaplatamy dwie części tak jak warkocz, kierując widoczne nadzienie do góry i łączymy końce- aby powstał wieniec.

Przykryty kingel odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

Piekarnik nastawiamy na 200st, wierzch wieńca smarujemy żółtkiem i pieczemy 25minut.

cudowny na ciepło!





3 komentarze: