niedziela, 21 czerwca 2015

Brownie z czerwonej fasoli i żarłostacja vol 5

Dziś nasze stowarzyszenie zorganizowało po raz 5 Żarłostację, czyli Opolski Piknik Kulinarny :)
Mimo iż pogoda była dość kapryśna a w połowie imprezy rozpętała się ulewa, całość uważam za bardzo udaną. Wspólnie stwierdziliśmy, ze jest nadal między nami moc i oby tak dalej bo tego typu imprezy w naszym mieście są potrzebne a sami Opolanie na każdej edycji dodają skrzydeł, chętnie z nami rozmawiając o jedzeniu, smakując naszych potraw i wracając do stoiska po kolejny kawałek :D

sama robiłam zdjęcia komórką, bo jak zawsze nie było czasu, więc czekam na relację z lepszego źródła ;)
ale na gorąco chciałam wrzucić przepis na BROWNIE z FASOLI, gdyż ogólnie cieszyło się powodzeniem a jeden pan, którego bardzo pozdrawiam z tego miejsca, prosił o przepis więc postanowiłam jak najszybciej o zamieścić ;)


ciasto jest bajecznie proste, jeśli macie w domu blender to zajmie Wam dosłownie chwilę; piecze sie też krótko - jak to brownie, czyli 25-30 minut :)

potrzebne składniki:
- 3 puszki czerwonej fasoli
- 4 banany (najlepiej dobrze dojrzałe)
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- łyżeczka cynamonu

- do posypania na górę polecam bakalie

Fasolę odcedzamy, banany kroimy w kawałki, wszystko razem miksujemy na gładką masę. Wylewamy na kwadratową blaszkę (w takiej brownie najlepiej wyjdzie, w zasadzie im mniejsza tym lepiej) i posypujemy z góry bakaliami. Pieczemy ok 25 - 30 minut w 180 stopniach. Brownie ma konsystencję takiego miękkiego, na wpół surowego ciasta - z widoczną zapieczoną skórką na górze, często lekko popękaną.

smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz