piątek, 10 lipca 2015

ciasto musli

 

Rewelacyjne ciasto, które można zajadać w ramach drugiego lub nawet pierwszego śniadania :) Robi się szybko, przepis pochodzi z książki o wymownym tytule "Bake me a cake as fast as you can" Mirandy Gose Browne - finalistki pierwszej edycji the Great British Bake Off. Miranda jest też autorką książki o wypieku ciastek, i specjalistką w dziedzinie wypieków rodzinnych. A zatem chętnie przeglądam Jej przepisy :) Bardzo lubię też ciasta, które nie wymagają jakiś szczególnych składników, tylko takie które i tak zwykle w kuchni są - wtedy, kiedy tylko najdzie nas ochota możemy upiec ciasto bez biegania po sklepach :D

czego potrzebujemy?
175 gram musli
150 ml mleka
175 gram mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
150 gram cukru, najlepiej trzcinowego
175 gram masła pokrojonego w kostkę
3 duże jajka

Musli zalewamy mlekiem i odstawiamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i rozcieramy z masłem. Następnie dodajemy rozbełtane jajka i musli z mlekiem. Wszystko mieszamy do połączenia składników, za pomocą drewnianej łyżki.
Wlewamy ciasto na mniejszą tortownicę ( u mnie o średnicy 23cm), pieczemy w 180st przez 45 minut. Z wierzchu można posypać cukrem - wtedy na górze tworzy się z niego delikatna skorupka :)

Ciasto idealnie nadaje się też do szkoły, nie rozpada się, jest miękkie, nie brudzące i na pewno będzie ciekawą odmianą w śniadaniówce :D

smacznego!



2 komentarze: