potrzebujemy:
-100 gram masła w temperaturze pokojowej
-140 gram masła orzechowego
-85 gram cukru trzcinowego
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-1 jajko
-180 gram mąki pszennej
-1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
-garść migdałów do dekoracji
Masło i cukier miksujemy na puszystą masę, po kolei dodajemy masło orzechowe, ekstrakt waniliowy i jajko, wszystko miksując.
Na koniec dodajemy mąki z sodą i miksujemy na wolnych obrotach. Z gotowej masy formujemy wałek o średnicy 3cm (można oprószyć dłonie mąką) i wkładamy do lodówki, owinięty folią spożywczą, na ok 2h.
Po wyjęciu z lodówki tniemy ostrym nożem wałek na krążki o grubości 1cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środek każdego ciasteczka wciskamy jeden migdał.
Pieczemy w 180st przez ok 15 minut
rozkoszujemy sie chrupkimi ciasteczkami w miłym towarzystwie :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz