Im bliżej świąt tym większego mam smaka na wypieki z miodem, makiem, orzechami...Jak co roku, spędzimy święta w domu moich rodziców, gdzie wypiekami zajmuje się wspaniale siostra mojej mamy, więc jakoś tak naturalnie wychodzi, że moi domownicy mogą nastrajać się świątecznie już przez czas przedświąteczny i próbować typowych dla tego czasu smaków :)
A ponieważ wśród mikołajkowych prezentów znalazła się torba orzechów włoskich, postanowiłam zrobić ciasto które ostatnio piekłam chyba na 3 urodziny mojej córki więc 6 lat temu! Zupełnie zapomniałam o tym przepisie, testując różne nowości a "niebo" kurzyło się gdzieś na początku mojego zeszytu. Na szczęście przypomniałam obie o nim, bo jest to pyszne ciasto, idealne na święta a co najlepsze- praktycznie bez cukru, na samym miodzie no i wegańskie- a więc coś dla wszystkich tych o nie mogą jeść jajek ani mleka krowiego :D Do tego wszystkiego naprawdę bardo proste i każdy bez problemu je wykona a efekt jest przepyszny!
Składniki:
50 dag białej mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/8 łyżeczki kurkumy
zimna woda (ok. 1/2 szklanki)
szczypta soli
(ja dodałam jeszcze płaską łyżkę cukru, lubię jak ciasto kruche jest lekko słodkie)
sypkie składniki mieszamy, siekamy z olejem i dodajemy powoli wodę, zagniatamy aż ciasto uzyska konsystencję ciasta kruchego.
Rozdzielamy ciasto na 2 części i pieczemy 2 placki, najlepiej na dużej prostokątnej blaszce wałkujemy cienki placek. 180st pieczemy aż się ciasto zarumieni, ok 20 min.
Masa 1:
1 kg obranych jabłek kroimy w plasterki i dusimy, pod koniec dodajemy miodu do smaku (ok łyżkę)
Masa2:
2 szklanki orzechów włoskich
3/4 szkl mleka (roślinnego, lub jeśli nie robi to nikomu różnicy może by krwie) - gorącego
1/ szkl miodu
Orzechy zalewamy wrzątkiem, cedzimy, następnie zalewamy mlekiem i miodem, miksujemy .
Placek nr 1 smarujemy gorącymi jeszcze jabłkami, kładziemy na to drugi placek, smarujemy wierzch masą z orzechów. Górę możemy udekorować gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej
smacznego!
przepis pochodzi z forum wegedzieciak.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz